TUR. TEPLICE: Za zapojenie do učiteľského štrajku je len 27 zamestnancov PaSA

07.09.2012 Turčianske Teplice

Turčianske Teplice 7. septembra (TASR) – Na Pedagogickej a sociálnej akadémii (PaSA) v Turčianskych Tepliciach sa počas štrajku 13. septembra učiť bude, za zapojenie totiž hlasovalo len 27 zamestnancov. Podľa Jaroslavy Vojtovej, ktorá zastupuje predsedu Základnej organizácie Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy v SR v školskom internáte pri PaSA, je veľká nedôvera hlavne zo strany nepedagogických zamestnancov, nakoľko sa všade hovorí iba o učiteľoch.

"Nepedagogickí pracovníci pociťujú veľkú krivdu a z ich strany potom nastupuje nevôľa zúčastniť sa," konštatovala Vojtová. Pritom aj tí pracujú v školstve a závisí od nich chod školy a školských zariadení, pripomenula. Natália Zajacová, ktorá na PaSA vyučuje jazyky, je z postoja svojich kolegov sklamaná, nakoľko ona za štrajk hlasovala. "Som trochu prekvapená, lebo som bola presvedčená, že všetkým učiteľom ide o jedno a to isté – čiže ideme všetci do toho hromadne." Medzi jej priority, pre ktoré by štrajkovať išla, patrí v prvom rade postavenie učiteľa, ďalej plat. Vážené postavenie učiteľa už na Slovensku podľa Zajacovej dávno nie je, možno ostalo v niekoľkých rodinách, v tých učiteľských.

Z 97 zamestnancov PaSA sa hlasovania o účasti na štrajku zúčastnilo 77, štrajk podporí 64 s tým, že zapojiť by sa do neho chcelo 27. "Čo je málo na to, aby sme mohli ako organizácia vstúpiť do štrajku, museli by sme byť nadpolovičná väčšina," priblížila Vojtová. Požiadavky zamestnancov v školstve podľa nej nie sú len o zvýšení platov ale aj o tom, aby išlo do neho viacej financií, napríklad na opravy. "Mnoho zariadení je skutočne v dezolátnom stave a nemajú kde zobrať peniaze na to, aby sa opravili," konštatovala Vojtová. Pritom, pokiaľ sa neurobí v zariadení oprava, nevymenia sa okná, nemá ako šetriť na energiách.

Podľa informácií primátora Turčianskych Teplíc Michala Sygúta niektoré základné a materské školy v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta štrajkovať budú, presné informácie však bude mať v pondelok.

Katarína Hanková, riaditeľka Spojenej školy v Turčianskych Tepliciach, ktorú tvoria Gymnázium Mikuláša Galandu a Základná škola (ZŠ)s materskou školou (MŠ), TASR informovala, že do štrajku vstupujú všetky tri časti Spojenej školy - v každej zložke s ním súhlasí nadpolovičná väčšina. "Pravdepodobne v tento deň nebude otvorená MŠ, ZŠ ani Gymnázium. V tejto veci ale budeme ešte rokovať s našim zriaďovateľom. Preto vám informácie o vyučovaní nemôžem potvrdiť ako stopercentné," dodala Hanková.
 

Vyberte región